The short story

JV Witorio är en arab valack född år 2010. Han kom till mig av en ren slump när det visade sig att hans ägaren blivit allvarligt sjuk och inte kunde ha honom kvar, det var i december år 2011. Träningen gick som den skulle med Witorio fram till juni år 2013, då han fick en harhas på höger bak. Hasen ultraljudades och veterinär konstaterade att det inte var något som behövde behandlas. Om den i framtiden orsakar problem fick vi återkomma och då skulle den brännas bort.Under sommaren tog vi det lite lugnare med träningen, med tanken på harhasen men även på grund av att han började växa otroligt mycket. Oktober år 2013 ställdes han, lite tidigare än planerat, på vintervila på grund av att han växte så det knackade.

I februari år 2014 var planen att fortsätta att träna och till sommaren rida in honom men istället för en glädjes tid började en period av sjukdagar och veterinärbesök. I mitten av februari blev Witorio halt höger bak och inte förrän i början av maj lyckades veterinären konstatera OCD ( ostechondros) på höger framkota samt förändringar på båda framkotorna. Efter det bokades en operationstid för att ta bort det lösa fragmentet i hans fram kota. Operationen genomfördes och förutom ett löst fragment konstaterades att kotleden var mycket skadad och Witorio gavs ingen prognos alls av veterinären som utförde ingreppet. Sommaren år 2014 blev en tid fylld oro och med att bygga sjukhagar på sommarbetet. Witorio anpassade sig väl men han tyckte det var mycket tråkigt. En fyraåring skall inte stå på liten hage!

Efter åtta veckor på liten hage kom veterinären ut och gjorde ett återbesök. Operations såret hade läkt bra men han var mycket stel i sitt rörelsemönster. Vid böjprov var han 3-4 grader halt på frambenen och 2-2.5 grad halt bakbenen. Det enda som var positivt var att han var inte halt innan böjprovet samt att hans allmäntillstånd var mycket bra. Eftersom hältan på båda frambenen fortfarande var hög konstaterades, utifrån röntgen fynden, att han hade utvecklat artros på båda framkotorna.

Som ägare fick jag nu två alternativ, ge upp eller att försöka träna en häst med artros. Utifrån projektets namn hoppas jag att ni vet mitt svar. Jag tänker inte ge upp utan jag tänker försöka träna en häst med artros!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s